Klei

Werkstukken van klei zijn zeer kwetsbaar. Als ze vallen of stoten dan breken er makkelijk stukjes af.  Zoals bij twee hier getoonde werkstukken is te zien, kwam er in de loop der jaren regelmatig een lijmpot aan te pas. De werkstukken van klei van Jac Nijman zijn waarschijnlijk net zo zeldzaam als dat ze breekbaar zijn…

Het ijsbeertje maakte Jacob voor zijn moeder. Het moet daarom van vòòr 1962 zijn. In dat jaar is “moe” overleden.

Jimmy” heeft vanaf (ongeveer) half jaren ’60 bij de jongste zus van Jacob in huis gestaan. Het is niet duidelijk of Jacob zélf die naam heeft gegeven aan de accordeon speler, of dat iemand anders die naam heeft bedacht. Het werkstuk staat op een houten voet en is aan de onderkant voorzien van het anagram van Jac Nijman.

Ook “de vrouw die koeken-bakken-wou” heeft van in de jaren ’60 in het huis van Jac zijn jongste zus een vast plaatsje gehad in de keuken. Dit beeld is eveneens onder het voetstuk, dat hier van klei is, voorzien van een anagram in potlood. Het beeld van de vrouw die omhoog kijkt en haar mouw oprolt is surrealistisch. Het oprollen van de mouw en ook het boordje rond de hals suggereren dat de vrouw een jurk draagt. Aan de achterzijde van het beeldje is een structuur weergegeven in de klei die ook de suggestie wekt dat de vrouw een jurk of werkschort draagt. Echter de wijze waarop de borsten zijn vormgegeven sluiten niet aan bij deze eerder genoemde details in de vormgeving van dit zeker heel grappige beeldje. De suggestie die wordt gewekt dat de vrouw naar een pannenkoek kijkt die aan het plafond is blijven plakken, heeft menig kinderhartje, en waarschijnlijk ook dat van grote mensen, verblijd, of minstens voor een moment van aangename verwondering gezorgd. Deze twee beelden, “Jimmy” en de “koekkenbakkersvrouw” zijn in 2016 in brons gegoten. Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Jac Nijman op 16 juli 2017, zullen deze beelden op de tentoonstelling die dan plaatsvind, worden onthuld.8520-kopiejimmybew

Ga nu met je cursor naar een foto hieronder. Midden onder de foto staat een klein pijltje, als je daar op klikt dan zie je een menu balkje met een “play”- / speel-af knop. Je kunt een volledig schermweergave  instellen dat de grootte zal aannemen van de beschikbare ruimte op het apparaat waarmee je nu kijkt. Het knopje – i – geeft informatie over de foto. Met of zonder de informatie die je via -i – kunt lezen, zijn de foto’s te bekijken. Helemaal rechts en links in het zwarte vlak vind je een pijltje waarmee je handmatig door de foto’s kunt bladeren.